U.S. National Intelligence Council (NIC) ja Global Trends -raportti 2021

 USA:n kansallinen tiedusteluvaltuusto (National Intelligence Council, NIC) toimii ODNI:n (Office of the Director of National Intelligence) alaisuudessa, ja sen tarkoitus on tukea liittovaltion kansallisen tiedustelun johtoa pitkän aikavälin strategisen analyysin avulla.

NIC julkaisee joka neljäs vuosi julkisen globaaleja trendejä käsittelevän raportin (Global Trends Report) uuden presidenttikauden alussa. Raportin tarkoitus on antaa uudelle hallinnolle eväitä strategiseen suunnitteluun heti hallituskauden alussa. Raporttia on julkaistu vuodesta 1997.

Vuorovaikutteisuus mukana raportin valmistelussa

Raporttia tehdessä on pyritty vuoropuheluun niin tutkijoiden ja asiantuntijoiden, kuin elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjen edustajien kanssa. Keskusteluja on käyty kansallisten toimijoiden lisäksi myös kansainvälisesti. NIC:n mukaan vuoropuhelun tarkoituksena on ollut haastaa ajattelua ja oletuksia, sekä välttää ajattelun vinoutumia.

Vuoden 2021 raportin valmisteluvaiheessa NIC vieraili myös Suomessa. Valtioneuvoston kanslia järjesti kansallisen ennakointiverkoston puitteissa Foresight Friday tilaisuuden 24.1.2020. Tilaisuudessa pureuduttiin globaaleihin muutoksiin viiden avainteeman ympärillä 14:ssa teematyöpajassa yli sadan asiantuntijan voimin. Tilaisuus toimi samalla syötteenä NIC:n vuoden 2021 raporttiin.

Viisi avainteemaa

Vuoden 2021 raportti, joka on nimetty ”A More Contested World” julkaistiin viime vuoden maaliskuussa. Raportti tiivistyy viiden avainteeman ympärille, jotka vaikuttavat tulevaisuuteemme seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana.

Ensimmäinen teema on globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos, sairaudet, talouskriisit ja teknologiset häiriöt. Toinen teema on elämäämme vaikuttava lisääntyvä yhteisöjen, valtioiden ja kansainvälisten systeemien sisällä tapahtuva pirstaloituminen. Kolmas meitä lähivuosikymmeninä haastava teema on lisääntyvä epätasapaino systeemien kohtaamien haasteiden ja ratkaisuun vaadittavien tarpeiden välillä. Neljäs teema toistuu raportin otsikossa ja viittaa yhä suurempiin ristiriitoihin yhteisöjen, valtioiden ja kansainvälisten systeemien sisällä. Viides ja viimeinen teema, sopeutuminen, on raportin mukaan välttämätön edellytys haasteista selviämiselle ja avain kehitykseen.

Näiden haasteiden taustalla on raportissa esitetty rakenteellisia muutosvoimia (structural forces), emergenttejä dynamiikkoja (emergent dynamics), sekä näiden pohjalta luodut viisi vaihtoehtoista skenaariota vuoden 2040 maailmasta.

Rakenteelliset muutosvoimat ja emergentit dynamiikat

Rakenteellisia muutosvoimia (structural forces) ovat ensinnäkin demografiset siirtymät väestön epätasaisesta ikääntymisestä johtuen. Itä-Aasiassa ja Euroopassa väestö ikääntyy nopeasti vaikeuttaen taloudellista kasvua, kun taas esimerkiksi Afrikka hyötyy suuresta työikäisen väestön määrästä. Viime vuosikymmeninä voimakkaasti vaikuttanut inhimillinen kehitys terveyden, koulutuksen ja kotitalouksien varallisuuden alueilla tulee raportin mukaan hidastumaan ja jopa saavutetun tason ylläpitäminen voi olla vaikeaa. Sen sijaan ilmastonmuutoksen vaikutukset voimistuvat lähivuosikymmeninä, erityisesti 2030-luvulla. Myös talouden trendit, kuten kasvava velka, yhä kompleksisempi ja hajanaisempi kauppaympäristö, kaupankäynnin muutos ja työvoiman häiriötekijät haastavat valtioiden sisäisiä ja välisiä olosuhteita. Teknologia voi auttaa helpottamaan muiden muutostekijöiden, kuten ilmastonmuutos, haittaa, mutta aikaansaada myös uusia haasteita kuten työpaikkojen siirtymää.

Emergentit dynamiikat (emergent dynamics) koskettavat yhteiskuntia, valtioita ja kansainvälistä systeemiä. Yhteiskuntien tasolla sirpaleisuus ja ristiriidat lisääntyvät taloudellisissa, kulttuurisissa ja poliittisissa asioissa. Valtioiden tasolla ristiriidat kansallisen ja alueellisen johtamisen ja ihmisten odotusten ja tarpeiden välillä kasvaa luoden jännitteitä ja kuormitusta. Kansainvälisen systeemin tasolla tullaan raportin mukaan yhden voimakkaan toimijan sijasta näkemään yhä useampia toimijoita, jotka tavoittelevat yhä kapeampia päämääriä.

Viisi skenaariota vuoteen 2040

Ensimmäinen skenaario, Demokratian renessanssi, kuvaa maailmaa, jossa avoimet demokratiat elpyvät USA:n ja sen liittolaisten johdolla. Demokratian renessanssi-skenaariossa erityisesti teknologinen kehitys siivittää maailman ihmiset yhä parempaan tulotasoon ja hyvinvointiin. Taloudellinen kasvu auttaa ratkomaan monenlaisia globaaleja ongelmia, vähentää eriarvoisuutta ja palauttaa luottamuksen viranomaisiin. Toinen skenaario, Maailma tuuliajolla, kuvaa sitä vastoin maailmaa, joka on kaoottinen ja vailla suuntaa, ja jossa toimijat eivät noudata kansainvälisiä sääntöjä.

Kolmannessa, Kilpailullisen yhteiselon skenaariossa Yhdysvalloilla ja Kiinalla on keskinäisen kilpailun rinnalla vahva kauppasuhde, joka vähentää riskiä suursodan syttymiselle sekä helpottaa joidenkin globaalien haasteiden selättämistä. Neljännessä skenaariossa, Erilliset siilot, maailma näyttäytyy sirpaloituneen omiin erillisiin turvallisuus- ja talousblokkeihin, joiden sisälle muodostuu myös omat informaatioympäristönsä. Viides ja viimeinen skenaario, Tragedian ja mobilisaation maailma, kuvaa tilannetta, jossa EU:n, Kiinan sekä ei-valtiollisten organisaatioiden ja multilateraalisten instituutioiden johdolla pyritään ratkaisemaan pitkän aikavälin haasteita, kuten ilmastonmuutos.

Skenaarioiden tarkoituksena ei ole pyrkiä ennustamaan tulevaisuutta, vaan esittämään mahdollisia tulevaisuuksia ja niihin johtavia kehityskulkuja.

Vuoden 2021 raportin, sekä aikaisemmat raportit voi lukea kokonaisuudessaan ODNI:n verkkosivuilta, alla olevan linkin takaa.

 

Lähde:

National Intelligence Council (2021) Global Trends Report. https://www.dni.gov/index.php/gt2040-home

Seuraava
Seuraava

Foresight Fridayssa luotiin tulevaisuususkoa